Tehnika barvanja velikonočnih jajc s svilo 


POSTOPEK:

1.Surovo jajce obrišemo z vlažno krpico, da odstranimo morebitno umazanijo.

2. Zavijemo ga v košček prave svile, ki naj bo velika približno 18 cm x 18 cm.

3. »Lepa« stran svile naj bo obrnjena proti jajcu, tista manj intenzivna pa navzven.

4. Svila se mora kar se da tesno prilegati jajcu, kajti tam kjer se ne dotika jajca, bo jajce ostalo ne obarvano. Tukaj nam je v pomoč, da jajce že zavito v svilo pomočimo v mrzlo vodo in s prsti pogladimo svilo, da se ga tesno oprime.

5. Zavežemo svilo z elastiko.

6


6. Zavijemo jajce še v belo bombažno krpico, ki jo prav tako zavežemo z elastiko. Bombažno krpico ne zavijemo na tesno, ker nam jajce lahko poči.

8


7. Zavita jajca damo v posodo s hladno vodo, dodamo še približno 2 žlici kisa in vodo zavremo.

8. Ko voda zavre, zmanjšamo temperaturo in jajca kuhamo na zmernem ognju še 25 minut.

9. Odstranimo jih iz vode in počakamo cca. 30 minut, da se ohladijo.

10. Odvijemo blago, jajca pa premažemo z jedilnim oljem.

19


NASVETI:

SVILA

Deluje samo 100% prava svila. Blago svile naj bo gosto tkano in čimbolj debelo. Tanke/prosojne rutke ne bodo dale od sebe nič barve. Primerno je tudi blago starih svilenih kravat. Najlepše koščke svile dobite v trgovini Gramatex, v Begunjah na Gorenjskem. Barve in prav tako njihova intenzivnost se pri prenosu na jajce spremenijo. Bolje se poznajo temnejše barve (črna, temno modra, temno vijoličasta …). Pastelne barve in siva na svili se na jajcih praktično ne poznajo.

4


Raje izbirajte majhne vzorce in motive na svili, saj le-ti pridejo bolj do izraza kot veliki vzorci. Na bolj zaobljenih delih jajca se svila naguba, zato se tam motivi ne preslikajo najbolje.

7a

7c

7d


BOMBAŽ 

Bombaž naj bo bele barve. Lahko uporabite tudi blago starih spodnjih majic, rjuh, kuhinjskih krp. Funkcija bombaža je, da zadrži barvo svile, da se le-ta ne sprosti v vodo in obarva druga jajca. Po uporabi bombažne krpice operemo in jih lahko večkrat uporabimo.

10


JAJCA

Lahko uporabite različna jajca: kokošja, gosja …

7b


Prav tako lahko izbirate med različnimi barvami jajc, bo pa preslikava s svile drugačna na belem ali rjavem jajcu. Barva se je prijela slabše na rjavem jajcu, ki sem ga razbarvala s kisom (3 jajce na spodnji fotografiji). Na fotografiji spodaj je prikazano kako enaka svila obarva različna jajca.

10c


Najbolj intenzivno se pozna barva na belih jajcih, ki so slabše kvalitete, saj je običajno lupina takih jajc bolj porozna in dovzetna za vdor barve vanjo. Na kvalitetnih domačih jajcih (tudi belih) se barva ne bo prijela tako intenzivno. Fotografija spodaj prikazuje kako se z enako svilo obarva belo kupljeno jajce (levo jajce) in belo domače jajce (desno jajce).

10a


ČUDOVITA NOVICA PA JE…

Letos, prvič za test, nisem že uporabljene svile zavrgla, saj sem želela narediti preizkus ali lahko koščke iste svile uporabimo večkrat. In na moje veselje so se jajca tudi v drugem poizkusu lepo obarvala. To pomeni, da isto svilo lahko uporabimo dvakrat (ne vem kaj se zgodi tretjič, četrtič…), le intenzivnost barve je nekoliko slabša. Postopek je sledeč. Že uporabljeno svilo samo posušimo, jo zlikamo in ponovno uporabimo na drugem jajcu.

pomanjšana

V zgornji vrstici so jajca obarvana s svilo prvič. V spodnji vrstici pa druga jajca, ki smo jih obarvali z isto svilo, ki je bila že enkrat uporabljena.

14

13

12


UŽIVANJE JAJC BARVANIH S SVILO

Jajca barvana s svilo naj bodo bolj paša za oči, za uživanje pa si pripravite jajčka po običajnih postopkih.

17

Powered by Electrolux

Make Life Delicious Logo-RGB-03 (2)

No Comments Yet

Leave a Reply