Čemažev pesto

IMG_9311 pomanjšana

Čemažu pravijo tudi divji česen, ki ga nabiramo spomladi. Pravijo, da ima zdravilno moč zato je zelo dobrodošel pri uravnoteženi prehrani. Pesto omako iz čemaža boste lahko uporabljali tudi v času, ko svežega čemaža ni na voljo. Daste jo lahko na testenine, na njoke, v različne omake, solate, juhe ali pa ga enostavno namažete na kos kruha.


SESTAVINE (za cca. tri kozarčke po 212 ml):

  • 250 g svežega čemaža
  • 250 ml olivnega olja
  • 150 g pinjol/pistacije/bučnih semen/macadamije
  • 100 g parmezana
  • 1 čž soli
  • poper

POSTOPEK:

Sveže liste operemo in posušimo. Najlažje tako, da jih razporedimo po prtu (ali papirju), ki ga drugače uporabljamo za peko zavitkov, štrukljev… Posušene ampak sveže lističe dobro sesekljamo. Seveda je lažje, če to naredimo s kuhinjskim mešalnikom (sama sem uporabila kar palični mešalnik od Electrolux-a. Pinjole prepražimo in jih neprestano mešamo, da se nam ne zažgejo. Naribamo parmezan. V mešalnik k čemažu dodamo prepražene pinjole, nariban parmezan, olivno olje, sol in poper. Mešamo toliko časa, da se sestavine lepo povežejo in ne predolgo, da zmes ne bo pregladka. Napolnimo čiste kozarčke in čez polijemo olivno olje, toliko, da prekrije čemaž. Kozarčke hranimo v temnem prostoru, po odprtju jih dam v hladilnik.

Dober tek … ♥

Powered by Electrolux    Make Life Delicious Logo-RGB-03 (2)

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>