Družinska lazanja

_DSC1717

Lazanja je jed italijanskih korenin, ki bo zadovoljila še tako zahtevne gurmane, če jo boste delali po izvornem receptu. Izogibajte se modernim različicam, ki v lazanjo tlačijo vse preveč sestavin, ki tja ne pašejo. Za začetek potrebujete dobro bolonjsko omako, katero si skuhajte v večjih količinah. To vam bo prihranilo čas za tiste situacije, ko je dnevnih opravil preveč. Prav tako bomo v tem receptu uporabili doma narejene testenine. Narediti testo ni težko, potrebujete pa pripomoček za razvaljanja testa. Meni je pri tem pomagal kuhinjski robot Electrolux-a EKM4200. Lahko pa tudi kupite že narejene testenine za lazanjo, nekateri jih minimalno pokuhajo, sama pa uporabljam kar trde in jih samo malo nalomim.


 

TESTO:

  • 200 g bele moke
  • 2 jajci
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čajna žlička soli

Vse naštete sestavine zmešajte tako, da dobite testo, ki ga dobro pregnetite. Če imate kuhinjski robot, bo le-ta to opravil namesto vas. Nato naj testo zavito v folijo počiva 15 minut. Testo razrežite na 4 dele. Vsak košček z dlanmi sploščite na debelino cca. 1 cm. Nastavek za testenine dajte na najširšo nastavitev (v našem primeru je to nivo 1) in testo spustite čez dvakrat. Vmes testo po potrebi dodatno pomokajte. To ponavljajte do nivoja 5, ki je že precej tanek. Testenine polagajte na pomokano površino in jih zrežite na koščke poljubne velikosti. Testo je pripravljeno. Sledi omaka bešamel.

BEŠAMEL:

  • 1 l mleka
  • 1 šalotka
  • 2 lovorjeva lista
  • 3 klinčki
  • 5 zrn popra
  • 1 čajna žlička soli
  • 50 g masla
  • 50 g bele moke
  • muškatni oreh

V mleko dodamo: šalotko, lovorjeva lista, klinčke, poper in sol. Mleko zavremo in zmanjšamo temperaturo na minimum. V drugi posodi raztopimo maslo in mu dodamo moko. Ob neprestanem mešanju, počasi dodajamo vroče mleko. Bešamel dobro premešamo in precedimo. Na koncu dodamo muškatni oreh.

Pekač je lahko poljubno velik, če bo večji, bo lazanja nižja. Sama sem uporabila pekač v velikosti 20 x 30 cm. Na dnu začnemo z bolonjsko omako, sledi plast bešamela, malo naribanega parmezana in testenine. To ponavljamo skoraj do vrha. Zadnja plast naj bo bešamel z malo več parmezana. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo. Lazanjo pečemo v pečici na 180 stopinj 60 minut. Zadnjih 15 minut folijo odstranimo, da se lazanja lepo zapeče. Pečeno lazanjo odstranite iz pečice in počakajte 10 minut preden jo razrežete.

Dober tek … ♥

p.s.: če vam jo kaj ostane, bo odlična tudi naslednji dan. Lahko pa jo enostavno tudi zamrznete.

Powered by Electrolux Make Life Delicious Logo-RGB-03 (2)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>