Pirin kruh in bombice

pirin kruh

Ni velike umetnosti. Kruh pečem vedno po istem postopku, ne glede na moko.


Približne vrednosti za količino so sledeče:

  • 500 g moke,
  • 2,5 dcl tekočine (vode ali mleka, če delate denimo mlečni kruh),
  • 20 g svežega kvasa,
  • ščepec sladkoraja,
  • žličko soli.

Lahko dodate še kanček olja, a jaz ga ponavadi ne.

Postopek:

  1. V posodo stresete pirino moko in na sredini naredite jamico, v katero nadrobite kvas.
  2. Dodate ščepec sladkorja in približno 1 dcl mlačne vode.
  3. Po robu moke potresete sol in pustite 10 minut.
  4. Potem vse dobro pregnetete in postopoma dodajate vodo (če je masa preredka, dodate moko, če je pretrda, dodate tekočino).
  5. Pregneteno maso prekrijete s krpo in pustite, da vzhaja.
  6. Ponovno pregnetete in oblikujete kruh, bombice, pletenico, itd. ter še drugič pustite, da vzhaja.


Pozor: pred drugim vzhajanjem je treba posodo in testo dobro pomokati, da ga pri prenašanju na pladenj za v pečico, ne “poškodujete”.

Kruh zarežete in postavite v vročo pečico – približno 200°C in ga pečete približno pol ure (odvisno od velikosti). Ko je kruh pečen, ga jaz pokrijem z mokro krpo (približno eno uro), da se skorjica zmehča.

Dober tek … ♥

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>