Božanska domača čokolada

Če se radi sladkate brez slabe vesti, si čokolado naredite kar sami. Šest receptov za čokolado brez sladkorja.


Vse čokolade brez sladkorja so primerne tako za diabetike, kot za tiste, ki na ketonski dieti in tudi za vse, ki se izogibate sladkorju. Pri naslednjih receptih ima edino čokolada s kapučinom dodan mascarpone, vse ostale so veganske.

Splošna navodila:

Vsa olja morajo biti v tekočem stanju, a ne vroča! Sobna temperatura je najboljša. Jaz sem uporabila kokosovo olje Vita Coco Coconut Oil, maso za čokolade pa sem mešala v kavnem mlinčku, ki je idealen za manjše količine.

Za orientacijo: ena tablica čokolade ima približno 50 gramov, lahko pa seveda naredite tudi večje količine.

Uporabila sem sladilo SugarSweet 1:1 SugarSweet SunStevia – naravno brezkalorično sladilo, na osnovi eritrola in po okusu zelo podobno navadnem sladkorju. Namesto tega lahko uporabite tudi Sukrin Gold (videti je kot rjavi sladkor) ali pa Sukrin Melis za svetle čokolade.

Pozor: pazite, da silikonski model podložite na desko, saj se vam lahko pri prenašanju v hladilnik upogne.

Čokolade v hladilniku pustite toliko časa, da se vse strdijo.

11174344_925910947471553_5443216407676425177_o


RECEPT ZA LIMONINO ČOKOLADO:

  • 50 g kakavovega masla
  • sok 1 limone
  • 1 vrečka bio limonine lupinice
  • žlica in pol SugarSweet 1:1
  • noževa konica rumene naravne barve za živila (od Biovegan) – ni nujno, a doda lepo rumeno barvo

Postopek: zmešajte sok limone, sladilo in lupinico ter pustite stati 10 minut. Dodajte barvilo in kakavovo maslo. Dobro premešajte, prelijte v modelček in ga postavite v hladilnik.


RECEPT ZA NUGAT Z LEŠNIKI:

  • 25 g popečenih in olupljenih lešnikov (pecite jih v pečici na 180°C za 10 minut, da kožica sama odstopi)
  • 25 g kakavovega masla
  • žlica SugarSweet 1:1
  • žlička presnega kakava
  • pest celih lešnikov za dekoracijo

Postopek: v kavnem mlinčku v gladko maso zmeljite lešnike in sladilo. Dodajte maslo in kakav. Dobro premešajte, prelijte v modelček, posujte s celimi lešniki in postavite v hladilnik.


RECEPT ZA ČOKOLADO KAPUČINO:

  • 20 g ali 20 ml zelo močne turške kave
  • 25 g kakavovega masla
  • 20 g mascarpone kreme
  • žlica SugarSweet 1:1
  • žlička presnega kakava

Postopek: v kavnem mlinčku v gladko maso zmeljite kavo, sladilo in kakav. Dodajte maslo in dobro premešajte. Na koncu dodajte mascarpone in pazite, da ne mešate predolgo. Ko se masa zgosti, prelijte v modelček in postavite v hladilnik.


RECEPT ZA ČOKOLADO S KOKOSOM:

  • 20 g kokosovega mleka
  • 20 g kokosove moke
  • 25 g kokosovega olja
  • žlica SugarSweet 1:1

Postopek: v kavnem mlinčku v gladko maso zmašejate kokosovo mleko, sladilo in kokosovo moko. Dodate maslo in dobro premešajte. Prelijte v modelček in postavite v hladilnik.


RECEPT ZA ČRNO-ČRNO Z MORSKO SOLJO:

  • 20 g kokosovega olja
  • 25 g kakavovega masla
  • 15 g presnega kakava
  • žlica SugarSweet 1:1
  • žlička zelo grobe soli

Postopek: v kavnem mlinčku zmešajte vse sestavine, razen soli. To dodajte šele takrat, ko je masa že v modelčku. Postavite v hladilnik.


RECEPT ZA ČOKOLADO “AFTER EIGHT”:

  • 40 g kakavovega masla
  • 3 žličke presnega kakava
  • 2 žlici SugarSweet 1:1
  • 5 kapljic jedilnega eteričnega olja Peppermint (doTERRA)
  • listki vejice sveže mete (ni nujno)

Postopek: vse sestavine dobro zmešajte v kavnem mlinčku, prelijte v modelček in postavite v hladilnik.

Uživajte … ♥

No Comments Yet

Leave a Reply