Domača Newtella

2016-06-08 16.44.29

Primerjava: kupljeni lešnikovi namazi (Nutella, Lino Lada, …) vsebujejo na 100 g; sladkor: 60 g; B: 5 g; M: 32g. Domač lešnikov namaz pa na 100 g; sladkorja: 19,5 g; B: 10 g; M: 22,1 g!


Zakaj je domači lešnikov namaz bolj zdrav? Ker je sestava drugačna. Maščobe pri domačem namazu so izključno dobre maščobe (vir lešniki) medtem, ko ima kupljen namaz maščobe, ki so večinoma iz rafiniranih rastlinskih olj, ki se jim morate izogibati v velikem loku. Domača »Nutella« imam občutno manj sladkorja oziroma, če smo natančni ima kupljena Nutell 3 krat več sladkorja. Z drugimi besedami je v kupljenem namazu 60 % sladkorja, v domačen pa 19%. Domača »Nutela« ima skoraj še enkrat več beljakovin kot kupljena. Pa še podatek o vsebnosti lešnikov v namazu, ki se imenje po lešnikih J. V kupljenih lešnikovih namazih je le približno 10% lešnikov, v domači “Nutelli” pa 26 %.

SESTAVINE:

♥ 150 g lešnikov – Bio Zone
♥ 9,5 dl mleka – Bio Zone
♥ 15 g oz. zvrhana žlica grenkega kakava – Bio Zone
♥ 60 g rjavega trsnega sladkorja – Bio Zone
♥ ščepec soli


1,5 dl mleka odlijete in shranite za kasneje. Iz preostalih 8 dl mleka naredite kondenzirano mleko. Postopek je zelo enostaven. Po domače povedano, kondenzirano mleko je zgoščeno mleko oz nastane tako, da ga toliko časa kuhate, da večino vode izhlapi. Ko mleko zavre, dodate sladkor in zmanjšate temperaturo na toliko, da mleko brbota. Približno v eni uri se količina mleka iz 8 dl zmanjša na dobra 2 dl. Kondenzirano mleko je pripravljeno. V tem času pripravite lešnike, da jih daste v pečico na 180 stopinj (ne na več, ker naj bi se maščobe na višjih temperaturah spremenile v tiste grde trans maščobe) za 10 – 12 minut, da popoka lupinica. Lešnike pregnetete med dlanmi in jih na tak način olupite (na posnetku pa je postopek lupljenja v lončku). Ni problema, če imajo lešniki še kakšen košček lupinice gor. Lešnike v močnem mešalniku tako dolgo mešate, da nastane lešnikova pasta. Dodate žlico kakava, sol in kondenzirano mleko ter vse skupaj ponovno zmiksate. Nato po žličkah dodajate še 1,5 dl mleka oz toliko po občutku, da nastane kremasta/gladka masa.

Dober tek … ♥

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>