Domači sladoled – pina colada

11260942_894681070594541_6509009064964238694_n

Do zdaj sem delala zelo enostavne domače sladolede, ki so bili narejeni v parih minutah večinoma na osnovi zmrznjenega sadja. Zdaj pa sem si zaželela tisti kremast sladoled, da bi mi uspel tudi brez aparata, da ne bi imel tistih kristalčkov notri…:) Zato sem se podala v »raziskovanje« in našla nekaj nasvetov, ki jih delim z vami. Tokrat je sladoled brez mlečnih izdelkov, dodanega sladkorja in jajc.


Sestavine, ki jih potrebujete:

3 pločevinke kvalitetnega kokosovega mleka

300 g ananasa (zdaj bi ga dala 500 g, ker je osnova zelo kremasta in da ananas malo osveži kremo)

2 žlici Sukrin (Eritrol) – naravno sladilo brez kalorij…razmerje med sukrinom (Eritrol) in običajnim sladkorjem je 1:1, če boste uporabljali katero drugo sladilo

5 ml vaniljevega ekstrakta (vsebuje alkohol in to je tudi PRVI »trik«, da ne nastanejo kristalčki v sladoledu)

za dekoracijo: kokosov čips in ananas

Kondenzirano kokosovo mleko naredite tako, da segrejete pločevinko kokosovega mleka + 2 žlici sukrina (eritrol) do vrenja potem zmanjšate temperaturo, da se malenkost delajo mehurčki (ne sme vreti). Tako kuhate in vmes mešate cca 30 minut, izhlapeti mora polovica tekočine in tako dobite gosto kondenzirano mleko. Potrebno ga je ohladiti za nadaljnjo uporabo. Preostali dve pločevinki pred uporabo shranite za vsaj dve uri v hladilniku. Gosti del kokosovega mleka se bo ločil od tekočine, tekočino odlijte (uporabite jo lahko za zmešančke ali pa samo popijete za rehidracijo) gosto kokosovo maso daste v ohlajeno posodo…to je DRUGI »trik«, da naj bi sladoled uspel, vse sestavine in tudi posoda naj bi imele enako temperaturo. Počasi stepete kokosovo smetano, dodate kondenzirano mleko, vanilijev ekstrakt in pire ananasa. Zmešate in maso daste v zamrzovalnik ter vsako uro maso premešate…po cca 4 urah je sladoled top, brez kristalčkov, zelo kremast in pripravljen, da ga pojeste. Sama sem ga pustila v zamrzovalniku preko noči (ne tega narediti), ker je masa postala zelo trda in se ni odtajala v 10 minutah (kot pravijo) ampak sem rabila uro, da se je vsaj malo omehčala pa še ni bila več enako rahlo kremasta.

Dober tek … ♥

No Comments Yet

Leave a Reply