Mehke preste

_DSC5684

 

Za testo

  • 450 g bele moke
  • 3 dl mleka
  • 7 g suhega kvasa
  • 2 žlici sladkorja
  • 50 g masla
  • Žlička soli

Raztopina

  • 1,5 l vrele vode
  • 5 žlic jedilne sode bikarbone
  • Groba sol za posip
  • Maslo za premaz

 

Postopek:

  1. V mlačno mleko dodamo kvas in sladkor ter pustimo 10 do 15 minut.
  2. Moki dodamo, kvasec, maslo in sol.
  3. Mešamo/gnetemo v kuhinjskem robotu vsaj 10 minut (lahko tudi na roke).
  4. Testo mora biti mehko in ne presuho. Ne dodajamo preveč moke. Testo raje premažemo s stopljenim maslom ali oljem. Prav tako naoljimo posodo v kateri bo testo počivalo/vzhajalo približno 30 minut.
  5. Posodo prekrijemo s plastično folijo in jo postavimo nekam na toplo.
  6. Vzhajano testo preložimo na malo pomaščeno podlago in ga razrežemo na 12 delov.
  7. Vsak košček testa z dlanmi razvaljamo/raztegnemo v podolgovato obliko, dolgo cca 60-70 cm.
  8. Iz testa oblikujemo presto, ki jo za cca. 5 sekund pomočimo v raztopino vrele vode in sode bikarbone. Pomagamo si z luknjasto lopatko. Presta mora biti cela potopljena v raztopini.
  9. Mokro presto postavimo za sekundo na brisačko, ki bo popivnala odvečno vodo s testa in nato jo položimo na peki papir.
  10. Pred pečenjem slanike potresemo z grobo soljo.
  11. Preste pečemo na 200 stopinj, 10 – 12 minut (odvisno od pečice – priporočam opazovanje!) oz. tako dolgo, da so temno rumenkaste barve.
  12. Nato jih še vroče premažemo z maslom.

Powered by Electrolux Make Life Delicious Logo-RGB-03 (2)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>